Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fišera obviněný v ROP Severozápad ukončil členství v ČSSD

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem - Bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera ukončil členství ve straně. ČTK to dnes řekl současný krajský předseda sociálních demokratů Miroslav Andrt. Fišera je jedním z 24 obviněných v nové dotační kauze ROP Severozápad. Z krajské ČSSD je mezi obviněnými ještě bývalá hejtmanka Jana Vaňhová.

"Arno Fišera včera písemně ukončil členství v ČSSD," řekl ČTK Andrt. Fišera, který byl v letech 2011 až 2012 krajským předsedou, byl řadovým členem v Ústí nad Labem. V minulosti byl náměstkem Vaňhové a do letošního listopadu ještě radním Ústeckého kraje.

Ze sociálních demokratů v Ústeckém kraji čelí obvinění ještě Vaňhová. Ta je stále předsedkyní ČSSD v Chomutově, navíc je členkou ústředního výkonného výboru strany. Situací se bude pravděpodobně zabývat sobotní krajská konference ČSSD, na kterou by měl dorazit i předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.

Sobotka už dříve řekl, že se nová kauza ROP Severozápad, ve které byli v uplynulých dnech obviněni i funkcionáři ČSSD, týká minulosti. Personální odpovědnost nechá právě na krajích. Sobotka kauzu nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí, o jejichž vině, či nevině musí rozhodnout soud.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou také nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Témata:  kauza ROP severozápad Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy