Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyloučení zastupitelé z TOP 09 o vstupu do jiné strany neuvažují

Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Středočeští zastupitelé Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová, které ve čtvrtek celostátní výkonný výbor vyloučil z TOP 09, neuvažují o vstupu do jiné strany. Rozhodnutí širšího vedení strany respektují a neodvolají se proti němu ke smírčímu výboru, řekl dnes Marek ČTK. Ve své domovské organizaci v Mladé Boleslavi má prý nadále podporu a někteří členové TOP 09 už podle něj na protest proti jeho vyloučení oznámili, že vystupují ze strany.

Tři z pěti středočeských zastupitelů TOP 09 Marek, Schweigstill a Vojtová navzdory rozhodnutí krajského výboru po volbách pokračovali ve vyjednávání o nové krajské koalici a nyní ji v zastupitelstvu podporují, zatímco zbylí dva kolegové jsou v opozici. Čtvrtečního hlasování se podle dnešní Mladé Fronty Dnes zúčastnilo ze čtyřicetičlenného výboru TOP 09 28 členů, z toho 25 hlasovalo pro vyloučení navržené trojice.

"Určitě to není tak, že bych v nejbližších měsících přesedal do jiné politické strany," uvedl Marek, který se stal po volbách náměstkem hejtmanky a zároveň je dál náměstkem mladoboleslavského primátora. "Já ho beru jako pracovitého náměstka a je mi úplně jedno, jestli je členem TOP 09, nebo není členem TOP 09," řekl dnes ČTK primátor Raduan Nwelati (ODS).

Marek chce s TOP 09 v Boleslavi dál spolupracovat, naprostá většina tamních členů podle něj stojí za ním. "Dokonce mi už od rána chodí e-maily, i na centrálu, že řada lidí se kvůli tomuto rozhodnutí vzdává členství v TOP 09. Takže si myslím, že to pro topku bude domino efekt. A jestli si mysleli, že dojde k nějakému uzdravení středočeské topky, tak to bude pravý opak," prohlásil Marek.

V příštích komunálních volbách za dva roky chce znovu kandidovat a je otázka, zda by mohl být nestraníkem na kandidátce TOP 09. Případný návrat do strany nevylučuje, podle stanov se ale vyloučený člen do TOP 09 nesmí vrátit dříve než za tři roky.

Schweigstill výsledek čtvrtečního jednání předpokládal. "Je to vůle pana (předsedy Miroslava) Kalouska, on je samozřejmě velmi dobrý rétor, takže včera tam rétoricky vytvořil velice dusnou atmosféru a tak ty lidi prostě pro to získal," uvedl Schweigstill.

Hlavní důvod vyloučení je podle něj ten, že se vedení TOP 09 obává dalších rebelií ve straně. Co se týká dalšího působení na mělnické radnici na postu místostarosty, v tom se nyní nic nemění a zatím neuvažuje o tom, že by se stal členem jiného uskupení. "Samozřejmě někde s někým výhledově člověk spolupracovat bude, to je asi nezbytné, ale to, že bych někam vstupoval, to současné době absolutně neuvažuji," dodal. Do jiné strany nechce podle Marka vstoupit ani Vojtová.

Témata:  TOP 09 Středočeský kraj

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy