Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ROP Severozápad není v kauze ten poškozený, tvrdí předseda výboru

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad nevznikla v aktuální kauze s 24 obviněnými žádná škoda, tvrdí předseda řídícího výboru Milan Pipal (KSČM). O tom, zda byly projekty ovlivňovány od počátku, jak uvádí policie, nechtěl spekulovat.

Podle Michaela Kise, advokáta obviněného podnikatele Daniela Ježka, vyčíslila policie škodu na 13,9 miliardy korun.

Mimořádně vysokou škodu potvrdil i soudce ústeckého okresního soudu, který poslal podnikatele Ježka do vazby, Martin Majchrák. "Trestnou činnost s takovouto výší škody, se domnívám, zdejší okresní soud ve vazebním zasedání ještě neřešil. Byť se přiznám, že neznám výši škody, která byla kladena za vinu doktoru (Davidu) Rathovi, který byl vzat do vazby také rozhodnutím soudce zdejšího soudu," řekl ČTK Majchrák.

Podnikatel Ježek je v případu jediným vazebně stíhaný. Soud ho poslal do vazby kvůli obavám z ovlivňování svědků. Všechny ostatní obviněné, mezi kterými je řada politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, policie po výsleších propustila.

Mezi nimi i bývalou ústeckou hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou či šéfa ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila. Dalšími obviněnými jsou někdejší senátor za ODS Alexandr Novák, ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS) nebo končící ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimír Macholda. Obviněn je také první ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Vráblík. Byl stíhán už v poslední Kušnierzově kauze, ale ústecký krajský soud ho letos v březnu obžaloby zprostil.

Úřad Severozápad o případu nemá žádné oficiální informace a není účastníkem trestního řízení. ROP Severozápad podpořil za dobu svého působení více než 500 projektů v Ústeckém a Karlovarském kraji 19,4 miliardy korun.

"Částka 13,9 miliardy korun odpovídá sumě, kterou byly podpořeny projekty od počátku fungování ROP po pozastavení jeho činnosti kvůli podezření z korupce," řekl Pipal. Reálně začal ROP Severozápad projekty podporovat v roce 2008, pozastaven byl o čtyři roky později. Že by vznikla škoda, ale Pipal odmítá.

Témata:  kauza ROP severozápad Ústí nad Labem CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy