Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od příštího roku bude na občankách vyznačeno trvalé bydliště na radnici

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé, kteří mají trvalé bydliště na radnicích, budou mít od příštího roku tento údaj vyznačován v občanských průkazech. Změnu přinese novela o evidenci obyvatel, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha také ponechá trvalé bydliště mezi povinnými informacemi v průkazu. Podle nynější úpravy si obyvatelé mohli od ledna příštího roku vybrat, zda bydliště v průkazu chtějí mít, nebo ne.

Změny mají pomoci identifikovat lidi, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Údaj by měl být také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

"Ponechání zápisu údaje o trvalém pobytu do občanského průkazu a uvedení označení adresy úřadu na občanském průkazu je navrhováno zejména z důvodu identifikace občana v soukromoprávních vztazích," uvedlo ministerstvo vnitra.

Loni bylo na úřadech přihlášeno 381.000 občanů. Vnitro upozorňuje, že v Česku je kolem 70.000 bezdomovců. Bydliště na radnicích má podle dřívějších informací také kolem 2000 dětí. Jejich rodiče to dělají například kvůli tomu, aby získali místo ve školce nebo škole.

Naposledy začal platit nový zákon týkající se evidence obyvatel v letošním roce. Dostalo se do něj ustanovení, díky němuž se může použít fikce doručení. Znamená to, že je nějaké psaní považované za doručené, přestože si jej, například i na adrese obecního úřadu, nikdo nevyzvedl.

Témata:  Miloš Zeman občanský průkaz zákony Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy