Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman hrozí Směnovně: Kvůli lex Babiš se obrátím na Ústavní soud

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokud Sněmovna přehlasuje veto novely zákona o střetu zájmů, prezident Miloš Zeman je připraven se kvůli lex Babiš obrátit na Ústavní soud. Novela podle něj zasahuje do svobody a základních práv jednotlivce.

Zeman veto v dopisu předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi zdůvodnil mimo jiné tím, že novela obsahuje i poslanecké pozměňovací návrhy. "Jejich odůvodnění je založeno na ničím nepodložených domněnkách, postrádá jakékoliv konkrétní argumenty," uvedl prezident. Podle Zemana z rozpravy ve Sněmovně jasně vyplývá, že vybraná ustanovení jsou namířena na politického konkurenta s cílem ho oslabit. "K tomu ovšem zákon v demokratické společnosti sloužit nemůže," napsal Hamáčkovi.

"V případě, že Sněmovna přehlasuje veto, je prezident připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely s ústavou," uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezident podle něj vycházel při rozhodování o vetu z odborných posudků, které upozorňovaly "na nesoulad normy s Listinou základních práv a svobod". Babišovy firmy by v případě platnosti novely přišly například o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

Na Ústavní soud se Zeman obrátil i u novely služebního zákona, kterou Sněmovna schválila přes jeho veto. Vyčítal jí nestandardní proceduru i neurčitá a nejasná ustanovení. Ústavní soud však jeho návrh na zrušení zákona zamítl a vyhověl mu u jediné ze 20 napadených pasáží, která se týkala práva vedení některých státních orgánů.

Přehlasování veta dnes podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Ve finále mi musí soudy dát za pravdu a Ústavní soud se na to podívá objektivně a ten zákon zruší," opáčil Babiš.

Pro přehlasování veta je třeba 101 hlasů. V září Sněmovna zákon přijala hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců, v listopadu potvrdila předlohu se senátními úpravami hlasy 125 ze 174 poslanců.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy