Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud provedl dva zásahy v kontrolním hlášení DPH

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) provedl dva zásahy v právní úpravě kontrolního hlášení daně z přidané hodnoty (DPH), většinu ale nechal beze změn. Kontrolní hlášení musejí plátci daně posílat od začátku letošního roku, jinak hrozí sankce.

S platností od zveřejnění nálezu ve sbírce zrušil soud ustanovení, podle kterého se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně.

Do konce příštího roku by měli zákonodárci změnit ustanovení, jež nechává rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení DPH na úvaze finanční správy. Údaje by měl stanovit přímo právní předpis, nikoliv jen formulář finanční správy.

Zásah ústavních soudců v tomto bodě vstoupí v platnost až 31. prosince 2017. "Zákonodárce tak dostává prostor na to, aby tuto chybu napravil," uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

 Skupina senátorů, za které jednal Ivo Valenta, navrhla zrušit celou právní úpravu, a to například kvůli ochraně před shromažďováním a zneužíváním údajů. Jako celek ale v očích ústavních soudců kontrolní hlášení obstálo, může prý mít praktický efekt při výběru daní.

Témata:  Ústavní soud ČR daně zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy