reklama

Horáček se o Schwarzenberga otřel v rozhovoru pro Denik.cz. „Umím jazyky, mám vzdělání a mám za sebou nějaké v Česku dobře známé dílo. Nic z toho Karel Schwarzenberg za sebou nemá," vymezil se vůči bývalému ministrovi zahraničí textař.

Podle samotného Schwarzenberga na něj Horáček zaútočil proto, že mu nevyjádřil podporu. „Je mi líto, ale já nebudu podporovat někoho, o kom nejsem přesvědčen, že je opravdu správný prezident pro Českou republiku," reagoval Schwarzenberg pro Blesk. „Byť si platí kampaň z vlastních peněz a byť se chová, jako že má srdce jako kníže Rohan, nepovažuji valchaře za ideálního prezidenta," parafrázoval čestný předseda TOP 09 slova jedné z Horáčkových písní.

Slova o neznalosti jazyků někdejší prezidentský kandidát vyvrátil. „„Neumím mnoho jazyků," uvedl Schwarzenberg, který ovládá němčinu i angličtinu. Pasivně pak prý zvládá i další jazyky. „Rozumím také a jakž takž mohu číst francouzsky, patřím také k té generaci, která se učila latinu," dodal.

„Máme odlišné vzdělání, o tom nebudiž pochyby. Já nevím, co on přesně studoval, ale já přiznávám, že mám ale odlišné vzdělání. Měl jsem humanistické gymnázium, tudíž jsem se učil latinsky, a dokonce i švédsky, ale to už jsem zapomněl, popravdě řečeno. Studoval jsem lesnictví a právo a zajisté je on vzdělanější člověk než já, to mu nechci brát," vypočítával Schwarzenberg, který ani lesnictví ani práva nedokončil, protože v tu dobu musel převzít starost o panství.

V případě poznámky o jazykových schopnostech Horáček přiznal, že udělal chybu. „Za poslední měsíc jsem dal desítky rozhovorů. Teď se hodně mluví o jedné odpovědi v jednom z nich.  Řekl jsem, že pan Karel Schwarzenberg nemluví mnoha cizími jazyky. Byl jsem upozorněn, že KS je ovládá. Byla to tedy ode mne chyba, za níž se cítím povinen omluvit. Jinak si za svými slovy, uvedenými v určitém kontextu, stojím," dodal ke Schwarzebnergovým slovům Horáček na Facebooku.