Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi muslimy milují? Unikátní výzkum odhalil, jak na tom jsme

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha – V internetových diskuzích či hovorech v hospodách jsou Češi k muslimům často velmi kritičtí, často v nich padají velmi ostré až rasistické komentáře. Muslimové z Prahy se proto rozhodli vyzkoušet, zda jsou občané schopni podobné výroky říct či napsat osobně, když před nimi jeden takový muslim stojí.

Tým českých muslimů tady v Praze připravil sociální experiment. Na jednu z ulic v české metropoli se postavila muslimka se zahalenými vlasy a velkou cedulí s nápisem: „Jsem muslimka, člověk, jako ty! Kdo jsem pro tebe? Napiš!"

Jak celý pokus dopadl, natočili muslimové na video, které zveřejnili na facebookové stránce Muslimské obce v Praze. „Většina občanů České republiky se netají svou nenávistí a strachem z muslimů. Jak se ale zachovají, když na ulici v hlavním městě potkají muslimku a mají šanci jí napsat, co si o ni myslí?" uvedli muslimové k pokusu, který se uskutečnil 17. prosince.

Pero do ruky brali spíše mladší lidé, mnoho dalších odvahu nenašlo a tak jen postávalo v pozadí a sledovalo, co píší ostatní. A co lidé mladé muslimce napsali? „Kamarádka, věřící žena, láska, člověk se stejnýma právama, statečná, roztomilá, silná žena, matka, frajerka". Právě tato slova se objevila pod výzvou.

„Během dvaceti minut této muslimce nenapsal nikdo nic negativního, to považujeme za velký úspěch. Skutečnost je taková, že porozumění a láska vítězí nad nenávistí! Všem vám moc děkujeme!" vzkázali na závěr videa čeští muslimové.

Témata:  muslimové Češi Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy