Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny v roce 2017: Porostou důchody, minimální mzda i pojistné

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Rok 2017 je za dveřmi a spolu s ním přichází řada změn. Od 1. ledna dojde například k navýšení minimální mzdy, důchodů, zavedení otcovské poporodní péče, ale i ke změnám v potírání hazardu nebo nebo k zákazu hracích automatů. Podívejte se, jaké nejdůležitější změny vás čekají.

Zvýšení minimální mzdy

Ministerstvo práce a soc. věcí se snaží postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se její úroveň přiblížila 40 procentům průměrné mzdy. Při schválené valorizaci minimální mzdy lze v příštím roce předpokládat zvýšení jejího podílu k průměrné mzdě na 38,2 procent.

Od ledna tak bude minimální měsíční mzda činit 11 000 Kč, minimální hodinová mzda vzroste z 58,70 Kč na rovných 66 Kč. V návaznosti na to se zvyšují i sazby nejnižších úrovní zaručené mzdy. Zároveň se ruší zvláštní sazba minimální mzdy i zvláštní sazby nejnižších úrovní zaručené mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem.

Důchody porostou

Vláda díky novele zákona o důchodovém pojištění z července 2016 poprvé využila možnosti zvýšit důchody svým nařízením a ne zdlouhavě formou změny zákona. O výši valorizace rozhodla vláda nařízením č. 325/2016 Sb., na základě kterého se základní výměra důchodu zvýší o 110 Kč na celkových 2550 Kč a procentní výměra o 2,2 %.

Polepší si i lékaři

Od ledna rovněž dochází ke zvýšení platových tarifů zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb o 10 %. U těchto zaměstnanců (tj. lékaři, zdravotní personál) nedošlo ke zvýšení kvůli odlišnému zdroji financování jejich platů (veřejné zdravotní pojištění) již v průběhu druhé poloviny roku 2016, tedy jako u ostatních zaměstnanců ve veřejných službách a správě a ve státní službě, kterým se jejich platové tarify zvýšily o 4%. 

Otcovské dávky

Novopečení tatínkové dostanou možnost využít po narození potomka dávku tzv. otcovské poporodní péče. Ta bude fungovat tak, že z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 % vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovské volno nebude možné přerušit.

Lepší čerpání rodičovské

V roce 2017 se zjednoduší pravidla pro vyplácení a čerpání rodičovského příspěvku. Dojde ke zrušení současného omezení horní hranice měsíční výše rodičovského příspěvku a bude umožněno čerpat dávku až do výše peněžité pomoci v mateřství (cca 32 000 Kč). Celá částka rodičovského příspěvku ve výši 220 000 Kč bude moci být vyčerpána za kratší dobu než v současnosti (za 6 měsíců u nejvyšší peněžité pomoci v mateřství). Nově budou moci volit výši čerpání rodičovského příspěvku až do výše 7 600 Kč měsíčně a zkrátit si tak dobu čerpání rodičovského příspěvku až na tři roky.

Kouření v restauracích skončí

V průběhu roku se zřejmě dočkáme také tzv. protikuřáckého zákona. Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v lednu projedná Senát, účinnosti by měl nabýt dne 31. května 2017 na Světový den bez tabáku. Zákon má za cíl ochránit zdraví nekuřáků před účinky tabákového kouře, ale i omezit dostupnost alkoholických nápojů pro děti a mládež; věnuje se také např. organizaci protidrogové politiky.

Vyšší zvýhodnění na druhé a další dítě

Daňové zvýhodnění na druhé dítě vzroste o 200 Kč měsíčně (tj. o 2.400 Kč ročně) a na třetí a každé další dítě potom o 300 Kč měsíčně (tj. o 3.600 Kč ročně) oproti roku 2016.

Zvýšení limitů pro penzijní a životní pojištění

Pro rok 2017 dojde k navýšení limitů pro odpočet penzijního a životního pojištění od základu daně, a to z 12.000 Kč na 24.000 Kč ročně. Zároveň se zvyšuje limit osvobození plateb zaměstnavatele zaměstnanci ve formě příspěvku do penzijního připojištění, doplňkového penzijního spoření a životního pojištění od daně z příjmů fyzických osob, a to z 30.000 Kč na 50.000 Kč ročně.

Elektronická evidence tržeb

Dnem 1. 3. 2017 startuje druhá fáze elektronické evidence tržeb. Povinnost evidence se bude vztahovat na podnikatele provozující maloobchod a velkoobchod.

Lepší přiznávaní daní

Občané mohou v příštím roce podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob od zdaňovacího období roku 2016 snadněji a rychleji. Nový zjednodušený a přehledný tiskopis, jehož verze byla představena na podzim tohoto roku, má oproti původní čtyřstránkové verzi pouze dvě strany.

Registrovaný partner jako osoba blízká

Nově bude umožněno poskytnout úvěr ze stavebního spoření také k financování bytových potřeb registrovaného partnera. Tím se odstraňuje neodůvodněná diskriminace těchto osob.

Zákon o spotřebitelském úvěru

V oblasti finančních trhů připravilo Ministerstvo financí klíčový zákon o spotřebitelském úvěru, který významně zlepšuje postavení spotřebitele a kultivuje podnikatelské prostředí v této oblasti. Návrh zákona uceleně pokrývá všechny typy spotřebitelských úvěrů Návrh obsahuje prvky, které významně chrání spotřebitele, eliminují praxi jejich klamání, zneužívání a omezují lichevní praktiky.

Nové účty zdravotních pojišťoven

Do 10. února 2017 zruší zdravotní pojišťovny své účty u komerčních bank a vytvoří si nové účty u České národní banky (ČNB). Zaměstnavatelé, OSVČ a další plátci budou zasílat pojistné na účty s odlišným číslem, než na které byli dosud zvyklí. Ke změně dochází díky novele zákona o rozpočtových pravidlech, která byla úspěšně iniciována ze strany Ministerstva financí.

Konec automatů v restauracích a hospodách 

Díky ustanovením nového zákona o hazardních hrách z dílny Ministerstva financí již nebudou v příštím roce povolovány žádné nové automaty do restaurací a hospod. Až doběhnou stávající povolení, tento fenomén z ČR vymizí.

Legální hry na internetu u zahraničních provozovatelů

Díky novému zákonu o hazardních hrách si budou moci občané zahrát legálně na internetu hry také u zahraničních provozovatelů. Doposud nebylo legální působení provozovatelů ze zahraničí povoleno, přestože charakter internetu jejich faktické působení na trhu umožňoval. Pravomoc dozorovat hazard dostane nově od ledna na starosti Celní správa.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Ministerstvo financí České republiky lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy