Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se opozdili se zákonem týkající se postižených zaměstnanců. Co bude dál?

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Už od ledna měly firmy, které mají víc než polovinu zaměstnanců s postižením, dostávat vyšší příspěvek na jejich mzdy. Poslanci se ale se zákonem opozdili, teprve se bude projednávat. Norma tak vejde v platnost až někdy v průběhu roku 2017.

Vyšší podporu na zaměstnávání handicapovaných upravuje novela o zaměstnanosti.

Postižení pracovníci zatím dostávají nižší minimální mzdu než zdraví, a to o 600 korun. Letos tak pobírají 9300 korun. Od ledna se nejnižší výdělek handicapovaných a zdravých srovnává, zvedne se na 11.000 korun.

Firmy s víc než polovinou postižených pracovníků mohou od úřadů práce získat příspěvek na 75 procent vynaložených mzdových nákladů, maximálně může ale podpora činit u lidí s invalidní penzí 8800 korun měsíčně a u zdravotně znevýhodněného 5000 korun. K tomu je možné požádat o zvýšení příspěvku kvůli provozním nákladům. Na úpravu pracoviště, osobní asistenci či dopravu je tak možné dostat až 2700 korun měsíčně, u znevýhodněných tisíc korun.

Podle plánů ministerstva práce by od ledna měla být celková podpora o 700 korun vyšší.

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením i asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených by průtahy mohly ohrozit ekonomiku firem i pracovní místa postižených. Minimální mzda se totiž zvedá postiženým o 1700 korun. O urychlené projednání novely žádá i petice.

Příspěvek dostávají zaměstnavatelé zpětně za čtvrtletí. Za první čtvrtletí roku 2017 by ho měli tedy získat nejdřív v květnu, uvedlo ministerstvo práce.

Mezi skupiny uchazečů o zaměstnání ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností patří též osoby se zdravotním postižením. Proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu pracovního uplatnění. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci listopadu 1 783 OZP (z toho jich 55 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jedná o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám, operátorům call center apod. Celkem 181 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM

Témata:  firmy zdravotně postižení zákony

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.