Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči měli na Štědrý den plno práce, vyjížděli k padesátce požárů

Ilustrační fofo
Ilustrační fofo
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ani letošní Štedrý den se neobešel bez zásahů hasičů. Vyjeli k 51 požárům, což bylo mírně víc než loni. Následky na životech a majetku však byly ve srovnání s loňskem menší. K ohni vyjížděli nejčastěji v Moravskoslezském kraji, dále v Plzeňském, Ústeckém a Jihomoravském, nejméně hořelo na severu Čech v Libereckém kraji.

Požáry si letos vyžádaly jeden lidský život na Mostecku a způsobily škodu zhruba dva miliony korun, loni zahynuli tři lidé a devítimilionová škoda byla nejvyšší za šest let. Šest zraněných při požárech o letošním Štědrém dni byl proti loňsku dvojnásobek.

Tělo starší ženy hasiči na Štědrý den našli po uhašení požáru části rodinného domu v Mariánských Radčicích na Mostecku.

"Často hořely saze v komíně. Dva takové požáry likvidovali například hasiči ve Středočeském kraji, jeden v kraji Plzeňském," podotkla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Všechny tyto zásahy se obešly bez přímých škod a zranění lidí. V Plzni likvidovali hasiči požár, který vznikl od udírny.

Hasiči vyjížděli také k požárům křoví a okrasných dřevin, které jsou pro vánoční období typické. Třeba v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku lehlo popelem šest okrasných stromů kolem rodinného domu, požár zavinila nedbalost při používání zábavní pyrotechniky.

Poplach v bytovém domě podle mluvčí spustila elektrická požární signalizace v pražské čtvrti Michle. Hasiči pomohli s evakuací 50 osob.

Celkem na Štědrý den hasiči zaznamenali 261 výjezdů. Vedle požárů to bylo 46 dopravních nehod, 142 technických zásahů a 12 planých poplachů. "Tato čísla dlouhodobě odpovídají průměru výjezdů hasičů," uvedla Zaoralová.

Témata:  Vánoce hasiči požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy