Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alexandrovci byli vojáci, letěli do války. Z Česka přichází velmi tvrdá slova

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Praha – Zatímco téměř celý svět truchlí kvůli pádu ruského letadla, při kterém zemřela většina příslušníků ruského armádního sboru Alexandrovci, ozývají se také hlasy, které připomínají, že šlo v první řadě právě o vojáky. O vojáky, kteří letěli do války.

Ke smrti Rusů, kteří cestovali ruským letadlem, jenž spadlo u Soči, se vyjádřil třeba analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. „Jenom abychom si to ujasnili, ztráta každého lidského života je tragická. V ruském letadle zemřeli převážně představitelé ruských ozbrojených sil na cestě do válečné zóny, ve které má ruská armáda na svědomí masivní a v poslední dekádě bezprecedentní vyvražďování civilistů ve stylu vyvražďování Čečenska. Západní svět, včetně jinak k Moskvě dost tolerantních Francouzů, mluví o válečných zločinech,“ připomíná fakta analytik.

Na Facebooku také vysvětluje, že cestující daného letu byli na cestě podpořit toto ruské válečné tažení. „Nebyly to žádné nevinné babičky na vánočních trzích, ale představitelé ruských ozbrojených sil. Včetně ruských novinářů, kteří po stovkách dostávají ruská vojenská (!) vyznamenání za to, že jsou poslušnou součástí kremelské mašinérie.“ nebral si servítky Janda.

„To nijak nesnižuje osobní tragédii pro jejich blízké, nebo váhu jejich životů. Sami se rozhodli sloužit ruské vojenské mašinérii. Při její vojenské operaci zemřeli. Závěr: Jejich smrt samozřejmě neoslavuji, jen vysvětluji, že zemřeli jako součást ruské vojenské operace v Sýrii,“ připomněl.

S jeho názorem souhlasí také europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina. „Alexandrovci jsou vojáci. Letěli do valky. Zahynuli. Ve válce vojáci umírají. Byli osudem ušetřeni potupy tance na hrobech mrtvých z Aleppa. Těch mrtvých, které zabili jejich kolegové ve zbrani,“ spustil ostře politik na sociálních sítích.

Janda pak v souvislosti s nedělním pádem letadla připomněl také jinou podobnou tragédii. „Když jsme u toho vyšetřování smutných leteckých tragédií (což dnešní pád ruského vojenského letadla je), tak je dobré si připomenout: MH-17 - 298 mrtvých civilistů, kteří neletěli podpořit ruskou vojenskou misi v Sýrii. Civilní letadlo bylo sestřeleno ruskou raketou, která byla přivezena z ruského území, a po sestřelu byl raketový komplet odvezen zpět do Ruska. Moskva samozřejmě dodnes svou vinu popírá,“ dodal analytik Evropských hodnot.

Témata:  Jakub Janda Jaromír Štětina zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci Alexandrovci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy