Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě se jednalo o sankcích proti Rusku: Zemanovi lidé byli tak na káry, že je jim jedno co se podepisuje, vysmívá se Janda

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na Pražském hradě se v úterý odpoledne sešli ústavní činitelé, kteří jednali o zahraniční politice. Jedním z témat byly také sankce proti Rusku. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem se shodli, že je zatím není možné zrušit. To ale některé překvapilo – především proto, že Zeman už při několika příležitostech vyslovil názor opačný.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání uvedl, že sankce zatím není možné zrušit, protože zatím nepominuly důvody, kvůli kterým byly zavedeny. Na otázku, zda s prohlášením vyslovil souhlas i Zeman, který opakovaně vyzýval ke zrušení protiruských sankcí, Zaorálek odvětil, že prohlášení stvrdili všichni přítomní politici.

Tato informace zaujala třeba zástupce think-tanku Evropské hodnoty Jakuba Jandu. „Prezident Zeman v nejnovějším prohlášení ústavních činitelů uznal ruskou agresi proti Ukrajině, včetně nepřijatelného zapojení Ruska do bojů na území Ukrajiny. Dokonce podepsal i tvrzení, že zrušení sankcí je navázáno na plnění Minských dohod, přestože poslední dva roky tvrdil, že sankce je třeba zrušit okamžitě," shrnul výsledek úterního jednání analytik.

Důvodů, proč prezident s tímto prohlášením souhlasil, podle něj mohlo být hned několik. „Navrhuji tři možnosti, proč to Zeman podepsal:1) loutkovodič pan Nejedlý má dovolenou, 2) Zemanovi lidé byli tak na káry, že si toho nevšimli, 3) už je mu úplně jedno co podepisuje, protože stejně nic moc nedodržuje," rýpnul si do Zemana a jeho spolupracovník hlasitý kritik Hradu.

Témata:  Jakub Janda Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy