Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečasová a bývalí zpravodajci osvobozeni nejsou. Soud zrušil zprošťující verdikt

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražský městský soud zrušil osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a třemi bývalými zpravodajci Milanem Kovandou, Ondrejem Páleníkem a Janem Pohůnkem v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Případem se bude muset počtvrté zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Podle obžaloby Nečasová chtěla nezákonným získáním informací o životě manželky premiéra Petra Nečase (ODS) uspíšit jeho rozvod. Na usnesení soudu dnes upozornila ČT24.

Podle obžaloby nechala někdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová Radku Nečasovou v roce 2012 nezákonně sledovat vojenskými zpravodajci, a to z osobních důvodů. Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá.

Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci. Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a bývalou ředitelku premiérova kabinetu Nagyovou si vzal za manželku.

Témata:  Jana Nagyová soudy kauza Nagygate

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy