Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O zakázku na poskytování integračních služeb za 520 milionů nemá nikdo zájem

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - O zakázku na poskytování integračních služeb pro cizince za 520 milionů korun neprojevil zájem žádný uchazeč. Do konce letošního října požádalo o azyl v Česku 1273 cizinců, což bylo o 28 meziročně víc. Nejčastěji chtějí mezinárodní ochranu občané Ukrajiny.

V Česku byl letos spuštěn na pomoc uprchlíkům nový Státní integrační program (SIP). Integrace má dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích s intenzivní výukou češtiny. Druhou fází je integrace v obcích, kterou má zajišťovat právě generální poskytovatel integračních služeb.

Na letošní rok zakázku získala Charita ČR, vypsání tendru na příští tři roky schválila vláda na konci srpna. Ročně by podle předpokladu měla být hodnota zakázky 173,5 milionu korun. Částka se odvíjí od žadatelů o mezinárodní ochranu, jejichž počet ministerstvo vnitra v příštích třech letech odhaduje na 2000 ročně.

Zájem stát se generálním poskytovatelem integračních služeb ale neprojevila do poloviny prosince žádná organizace, tedy ani Charita ČR. "Na základě nabytých zkušeností jsme vyhodnotili podmínky výběrového řízení jako neslučující se s realitou praxe," uvedl k rozhodnutí organizace její mluvčí Jan Oulík. Za jeden z hlavních problémů Charita ČR označuje podfinancování zakázky.

Na příští rok tak vnitro musí najít náhradní řešení. Vládě navrhuje, aby se generálním poskytovatelem stala Správa uprchlických zařízení (SUZ), kterou zřizuje ministerstvo vnitra.

Témata:  veřejné zakázky Ministerstvo vnitra České republiky cizinci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy