Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita v České republice i letos značně klesla

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Kriminalita v České republice letos pravděpodobně potřetí za sebou klesla. Za 11 měsíců policie evidovali přes 204.000 trestných činů, v loňském roce to za stejné období bylo 230.000.

Proti loňsku zatím klesl počet násilných trestných činů, krádeží nebo vloupání. Zločinci letos podle policejních údajů zatím způsobili škody za zhruba 23,6 miliardy korun, což je o dvě miliardy méně než loni. Vyplývá to z aktuálních statistik, které zveřejnilo policejní prezidium.

Kriminalita v Česku naposledy vzrostla o sedm procent na více než 325.000 trestných činů v roce 2013, kdy se na tom svými důsledky podílela i amnestie, kterou vyhlásil před odchodem z funkce prezident Václav Klaus. Více než polovinu pachatelů totiž tvořili recidivisté.

V roce 2014 kriminalita klesla o 11,3 procenta na 288.660 trestných činů, loni klesla o 14,2 procenta na 247.628 trestných činů. Podle policie za zlepšení situace v loňském roce mohl ekonomický růst, klesající nezaměstnanost, zlepšující se životní úroveň nebo lepší zabezpečení objektů.

Témata:  kriminalita Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy