Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jihočeském kraji klesá počet ulovených divokých prasat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

České Budějovice - Počet ulovených divokých prasat v Jihočeském kraji bude v této sezoně nižší. V té předchozí myslivci ulovili více než 25.000 kusů.

ČTK to řekl Jan Němec z oddělení lesního hospodářství odboru životního prostředí Jihočeského kraje. Takzvaný myslivecký rok začíná vždy 1. dubna a končí 31. března následného kalendářního roku. Populace divokých prasat v posledních letech vzrostla a zvěř často způsobuje škody především zemědělcům.

"Již dnes máme dílčí zprávy o tom, že úlovky černé zvěře budou v tomto roce výrazně nižší. Tyto zprávy máme potvrzeny i od kolegů z Dolního Bavorska a Horního Rakouska. Je otázkou, zda se mění trend vývoje černé zvěře nebo jde o změnu chování této zvěře, na kterou myslivci nedokázali zareagovat," řekl Němec.

Přesný počet divokých prasat žijících v jihočeských lesích není znám. Ale odborníci se shodují na tom, že v posledních letech se výskyt této zvěře výrazně zvýšil. "S určitostí lze tvrdit, že hlavními faktory jsou současný způsob zemědělského hospodaření a odlišný způsob chovu a lovu černé zvěře v lesních a polních honitbách," uvedl Němec.

Témata:  divočáci zvířata myslivci Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy