Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhla na řadě míst chřipková epidemie

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V některých regionech Česka je epidemie chřipky, nejvíce nemocných je v Olomouckém, Plzeňském, Moravskoslezském a Středočeském kraji a také na Vysočině.

Vyplývá to ze souhrnné zprávy o výskytu chřipky v Česku v posledním prosincovém týdnu, kterou dnes zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

"Situaci v ČR hodnotíme jako postupující epidemii chřipky A/H3N2, v současnosti regionálního charakteru," uvedl SZÚ. Za epidemii se považuje stav, kdy je více než 1600 až 1800 nemocných na 100.000 obyvatel.

Podle ústavu v posledním týdnu roku obvykle klesá počet pacientů s akutními respiračními infekcemi a chřipkou, což je způsobeno tím, že lidé během vánočních svátků nevyhledávají pomoc lékařů.

Letos počet poklesl o necelou čtvrtinu na 1028 nemocných na 100.000 obyvatel. Pokles podle SZÚ hlásily všechny kraje kromě Jihočeského, kde naopak zaznamenali sedmiprocentní nárůst.

Témata:  Česko chřipka nemoc

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy