Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Některé nemocnice nedostaly přidáno. Sobotka si přitom připisuje zásluhy

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Většině pracovníků v nemocnicích, které jsou akciovými společnostmi, se od ledna nezvýšily mzdy o deset procent, ukázal průzkum. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se přitom chlubí, jak díky vládě rostou mzdy.

V tuzemských nemocnicích pracuje podle předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové asi 160.000 lidí, z toho zhruba třetina je v zařízeních, které jsou akciovými společnostmi. "Z nich tak deset procent zaměstnanců má zajištěné to, že se jim od ledna zvýší mzdy. Je to podle nás velmi malé procento. Je evidentní, že nemocnice budou ke zvyšování přistupovat rozdílně, což jen prohloubí nerovnost mezi jednotlivými zaměstnanci nemocnic," řekla novinářům Žitníková.

V nemocnicích Pardubického kraje dostanou podle Žitníkové přidáno až od března. V Karlovarském kraji se podle ní teprve jedná a dohoda není ani v krajské nemocnici ve Zlíně. V Plzeňském kraji podle předsedkyně není dohoda zatím potvrzena a přidáno zřejmě dostanou jen zdravotníci. V jihočeských krajských nemocnicích dostanou přidáno sedm až osm procent, a to od února nebo března.

V některých nemocnicích si polepší jen lékaři a sestry, ostatní personál přidáno nedostane. Odbory dlouhodobě usilují o sjednocení odměňování pracovníků v nemocnicích. Podporují nyní pozměňovací návrh bývalého odborářského šéfa Jaroslava Zavadila (ČSSD) k novela zákoníku práce, který by sjednocení zajistil.

Témata:  nemocnice zdravotnictví platy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy