Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chladné počasí zřejmě zabilo bezdomovce v Praze, útulky stále hlásí volná místa

Záchranná služba, ilustrační fotografie
Záchranná služba, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V Praze-Dolních Měcholupech byl dnes nalezen mrtvý bezdomovec (39), zemřel na podchlazení. Teplota vzduchu v metropoli dnes ráno klesala k minus 15 stupňům Celsia, noclehárny pro lidi bez domova byly přesto obsazeny jen na 85 procent. Už v pátek umrzli v metropoli dva lidé.

Informaci o úmrtí muže dostala pražská záchranná služba dnes kolem 9:30 od policie. Mrtvého následně ohledal koroner. Zda byl silný noční mráz jedinou příčinou smrti, nelze zatím s jistotou říci. "Ale vzhledem k tomu, že byl nalezen venku, tak to můžeme dovozovat," doplnil mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horn.

K lidem s podchlazením vyjížděli pražští záchranáři během pátku a dneška celkem devětkrát. "Tři lidé následky podchlazení nepřežili," uvedl Horn. Jednou z pátečních obětí byl hlídač na parkovišti v Praze-Karlíně, druhou bezdomovec, který umrzl na Libeňském mostě. Do smutné bilance dnes přibyl člověk, který umrzl v Měcholupech.

V Praze žije podle analýzy, kterou si magistrát nechal zpracovat, 4000 až 5000 lidí bez domova. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli svým psům nebo alkoholu. Celkem mohou pražské noclehárny přijmout kolem 800 lidí. 

Lidé bez přístřeší, kteří nechtěli riskovat nocování venku, mohli zamířit do ubytovny na lodi Hermes a do nocležen na Vackově a v Michli. Z kapacitních důvodů nebyl nikdo z nich odmítnut. "Odmítáme, jenom když je někdo úplně pod vlivem alkoholu. To ho potom odvážíme na záchytku nebo k Bulharu, kde máme centrum pro tyto lidi," doplnil ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

Noclehárna na lodi Hermes, která kotví na Vltavě pod Štefánikovým mostem, nevybírá kvůli mrazivému počasí až do konce víkendu obvyklý dvacetikorunový poplatek za přespání.

Témata:  bezdomovci Praha úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy