Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam půjdou přebytkové peníze z rozpočtu? Na zasedání koalice zaznělo několik variant

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Přebytek rozpočtu by se měl převést na důchodový účet, z kterého se vyplácejí penze, požaduje ČSSD. Návrh předloží na dnešním jednání koaliční rady. V roce 2016 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1 281,6 mld. Kč, celkové výdaje 1 219,8 mld. Kč a přebytek hospodaření 61,8 mld. Kč.

"Celá částka by mohla být převedena na důchodový účet a byla by využita na výplatu a valorizaci důchodů v dalších letech. Druhým návrhem je využít přebytek, abychom odstranili rozpočtový schodek v roce 2017 a přiblížili se vyrovnanému rozpočtu i v letošním roce," uvedl po dnešním jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Alternativní návrh z dílny ČSSD pak podle něj počítá s využitím přebytku 62 miliard korun na snížení schodku v letošním rozpočtu. Ten počítá s 60 miliardami korun.

Ministři za ANO se ráno před jednáním vlády shodli na tom, že peníze z přebytku by se měly použít na snížení státního dluhu, což navrhuje i předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) by chtěla dát část přebytku i do investic.

KDU-ČSL pak chce část přebytku směřovat na zlepšování života lidí na venkově. "Není možné, abychom měli přes 200 obcí, kde nemají vodovod a obyvatelé chodí tři měsíce v roce pro vodu s kanystry a obce, kde není kanalizace ani čistírna odpadních vod a přepady ze septiků tečou do potoků a řek. Chceme, aby se i mimo Prahu a velká města žilo kvalitně," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci roku 2016 přebytkem ve výši 61,8 mld. Kč, což je proti roku 2015 výsledek lepší o 124,6 mld. Kč a oproti rozpočtu dokonce o 131,8 mld. Kč, informovalo mfcr.cz

Hospodaření rozpočtu v samotném prosinci skončilo přebytkem 6,3 mld. Kč (v prosinci 2015 to bylo schodkem ve výši 33,3 mld. Kč), když příjmy činily 133,3 mld. Kč (v prosinci 2015 to bylo 134,9 mld. Kč) a výdaje byly čerpány ve výši 127,0 mld. Kč (v prosinci 2015 to bylo 168,2 mld. Kč). Na meziročně nižších příjmech v samotném prosinci o 1,6 mld. Kč se negativně projevily zejména nižší EU příjmy o 6,7 mld. Kč. Na meziročně nižší výdaje v samotném prosinci o 41,2 mld. Kč mělo vliv zejména mimořádně vysoké čerpání výdajů na společné programy EU a ČR v závěru roku 2015.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) důchody státní rozpočet

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:51

Trump slaví. Jeden ze soudních procesů se pro tuto chvíli odkládá

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy