Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový plán pro strukturálně znevýhodněné kraje. Dostanou miliardy, rozhodla vláda

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes schválila plán, podle kterého by do strukturálně znevýhodněných krajů Česka by mohly putovat až desítky miliard korun. Konkrétně by mělo jít o kraje Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský.

Premiér Bohuslav Sobotky (ČSSD) v tiskové zprávě uvedl, že by mělo jít především o podporu vzniku nových pracovních míst, školství a inovací, ale i o sanace ekologických škod.

Materiál schválený Sobotkovým kabinetem obsahuje návrh postupu, jak v regionech zlepšit hospodářskou i sociální situaci. „Ty povedou k naplňování jedné z vládních priorit, mezi něž patří snižování sociálních a ekonomických nerovností v zemi. Jsem toho názoru, že ekonomický růst by měli pociťovat všichni obyvatelé České republiky," uvedl Sobotka.

„Konkrétní návrhy unikátního projektu využívajícího zahraničních zkušeností budou rozpracovány v akčním plánu, který vládě Ministerstvo pro místní rozvoj ČR předloží v květnu 2017,“ vysvětlil premiér. „I vzhledem k tomu, že nesnáze v regionech jsou do značné míry dány historií těžby a těžkého průmyslu, jsme se při přípravě nechali inspirovat zejména německým Porúřím," tvrdí premiér. „Věřím, že podobné zlepšení kvality života čeká i lidi v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Je zřejmé, že proměna nenastane ze dne na den. Považuji však za velmi důležité, že se naše vláda odhodlala tento dlouhodobý a potřebný proces nastartovat,“ dodal Sobotka.

Šéfka rezortu pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) doplnila, že by mohla být například zřízena pracoviště vysokých škol v Karlovarském kraji či vybudována výzkumná centra navázaná na krajská specifika. „Mnoho areálů se také dočká obnovy a nového využití díky pokračující podpoře tzv. brownfieldů," řekla.

Na jaře by vláda měla uzavřít s Moravskoslezským, Ústeckým a Karlovarským krajem smlouvy, v nichž se strany zavážou ke spolupráci na přesně definovaných projektech. Plány mají být pravidelně aktualizovány včetně finanční stránky. V posledních dvou letech rozhodla vláda do těchto krajů například na program demolic či obnovu Krušných hor poslat 6,6 miliardy korun.

Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace a sdružení Limity jsme my, Kořeny Litvínov a STUŽ ve společné tiskové zprávě uvádějí, že schválení plánu je dalším potvrzením, že rozvoj krajů má směřovat od těžby uhlí k moderní ekonomice. „Nyní jsou potřeba konkrétní opatření. Stát by se proto měl zaměřit na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, které vytvoří velké množství nových pracovních míst," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Témata:  vláda kraje Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.