Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanští uprchlíci ze Soběšovic dostali azyl. Přestěhují se bytů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Ostrava - Devatenáctičlenná skupina iráckých křesťanských uprchlíků, kteří pobývají v Areálu Přístav v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku, se v úterý přestěhuje do bytů. Zajištěny jsou pro ně čtyři byty na různých místech v Českém Těšíně na Karvinsku, řekl dnes ČTK Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která se o uprchlíky v regionu stará.

"V uplynulém týdnu se dělaly v bytech ještě drobné úpravy, úklid. Bylo třeba je zařídit nábytkem a dalším nutným domácím vybavením. Poslední přípravy na stěhování budou ukončeny dnes," uvedl Kašpárek.

Při výběrů bytů hrála roli jednak jejich velikost, aby nové zázemí odpovídalo počtu členů iráckých rodin, jednak vzdálenost bytů o sebe, protože Slezská diakonie bude s lidmi dále pracovat a pomáhat jim s integrací do společnosti. Do školy by irácké děti měly chodit v Třinci na Frýdecko-Místecku.

V regionu pobývají čtyři rodiny uprchlíků. Dospělí jsou ve věku od 19 do 69 let a osm dětí od dvou do 16 let.

"Všichni uprchlíci pocházejí z oblasti Mosulu, v současné době obsazeného takzvaným Islámským státem. Do České republiky byli dopraveni z uprchlického tábora v Erbílu v iráckém Kurdistánu v únoru a březnu tohoto roku po prověření bezpečnostními složkami a absolvování lékařských prohlídek. Všem byl udělen v České republice azyl," připomněl Kašpárek.

Lidé nejdříve obývali středisko Karmel ve Smilovicích, byty se pro ně ale nepodařilo najít tak rychle, jak diakonie očekávala, takže pak dočasně pobývali v areálu v Soběšovicích. Podle Kašpárka diakonie s lidmi od jejich příjezdu neustále pracuje, aby se mohli začlenit do společnosti, v Česku samostatně žít a najít si zaměstnání. Podstatnou součástí je výuka českého jazyka.

Uprchlíky na několik míst v Česku přivezl se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21. Vláda ale před časem program přesídlení iráckých křesťanů zrušila, protože část z nich v zemi být nechtěla. Někteří odjeli z Česka do Německa, někteří se vrátili do Iráku. Ve skupině v Moravskoslezském kraji, ale problém s odchodem lidí nenastal.

Témata:  uprchlíci Česká republika byty

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy