Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platební morálka Čechů se zlepšila, přestávají se topit v dluzích

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Počet občanů s aktivním dluhem po splatnosti zapsaným v registru fyzických osob klesá ve všech krajích ČR již několik čtvrtletí v řadě. Ke konci roku 2016 mělo dluhy po splatnosti 7,44 procenta dospělých, což je nejméně od poloviny roku 2008.

O rok dříve to bylo 8,09 procenta. Jejich podíl se snižuje ve všech krajích. V Libereckém kraji se dostal pod desetiprocentní hranici, ve Zlínském a na Vysočině pod pět procent.

"České ekonomice se daří, máme rekordně nízkou nezaměstnanost, lidé chtějí čerpat nové půjčky či služby u členů sdružení Solus, a dávají si proto do pořádku své historické závazky po splatnosti. To jsou hlavní důvody historicky nejlepšího zlepšení statistik, které Solus dlouhodobě sleduje," uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení Solus, jež svým členům umožňuje přístup k informacím o klientech s potížemi se splácením závazků.

Významné zlepšení při splácení dluhů fyzických osob přitom vykazují i kraje, kde je situace dlouhodobě špatná a Solus v nich eviduje dluh po splatnosti u deseti či více dospělých občanů ze sta, tedy v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Díky lepší platební morálce také výrazně klesla částka po splatnosti, kterou sdružení v registru fyzických osob eviduje, a to z 52,7 miliardy Kč ke konci roku 2015 na 50,5 miliardy Kč ke konci roku 2016.

"Celkově se zlepšuje ochota dlužníků závazky splácet a také možnost je zastihnout. V roce 2016 o 16 procent stoupl počet sjednaných splátkových dohod v porovnání s rokem 2015, v porovnání s průměrem let 2013 až 2015 byl nárůst více než čtvrtinový. Vedle toho vzrostla míra dodržení splátkových dohod v porovnání s rokem 2015 o téměř 15 procent," komentoval statistiky jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel.

Témata:  dluhy finance ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy