Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skiareály se zaplnily turisty, Češi vyrazili do hor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - České skiareály zaznamenaly o tomto víkendu vysokou návštěvnost, v mnoha případech zatím nejvyšší v sezoně. Do hor vyrazily tisíce lidí, příliš je neodradilo ani horší sobotní počasí.

Podmínky na horách jsou nyní ideální, připadly desítky centimetrů přírodního sněhu. Využívají toho ve velké míře i běžkaři, kteří mají k dispozici dlouhé kilometry upravených stop, zjistila ČTK. Pro příští týden předpovídají meteorologové mrazivé počasí, podmínky by tak měly vydržet.

Na sjezdových tratích v Krkonoších leží až 170 centimetrů sněhu, ve Skiareálu Špindlerův Mlýn je nejvíce přírodního sněhu za poslední tři či čtyři roky. V sobotu tam dorazilo přes 7000 lyžařů, dnes to bylo podobné. Zaplněná parkoviště a obsazené vleky byly i v Harrachově. Na Ještědu v Jizerských horách bylo za oba dny dohromady 6000 lidí, otevřené jsou všechny sjezdovky a funguje i sáňkařská dráha. Lidé ale obsadili i méně známá střediska, tisíce lidí dorazily třeba do Skiregionu Buková hora na Orlickoústecku.

Rekordní návštěvnost hlásí skiareály v Ústeckém kraji. Lyžaře neodradilo ani sobotní špatné počasí a varování silničářů před závějemi. Také v Karlovarském kraji v sobotu dopravu do středisek komplikoval silný vítr. Kvůli závějím, které navál na cesty, byla na několik hodin uzavřena i hlavní silnice od Jáchymova do Božího Daru. Dnes se už počasí uklidnilo a podmínky v Božím Daru byly zatím nejlepší v sezoně, přes půldruhého metru sněhu leží i na svazích Klínovce.

Jedny z nejlepších podmínek sezony nabídly také hory v Plzeňském kraji. Na Železnorudsku jsou v provozu všechny areály, lyžuje se i jinde - v Kašperských Horách, v Nýrsku, v Kocourově u Klatov či v Přimdě v Českém lese. V okolí Železné Rudy se v pátek i v sobotu upravovaly i stopy pro běžkaře, poměrně siný vítr ale místy sníh ze stop sfoukával nebo naopak navál do závějí.

Lipno nabízí nyní více než 11 kilometrů sjezdovek a o víkendu si mohli lidé poprvé vyzkoušet novou 800 metrů dlouhou skicrossovou trať. V sobotu i dnes toho využily stovky lidí. Zájemci ji mohli sjet na snowboardu nebo na lyžích. Ideální podmínky panují rovněž v dalším areálu na Zadově. Tam provozovatelé v sobotu spustili lanovku na Churáňov. Upraveno je tam i několik desítek kilometrů běžeckých tratí.

Témata:  lyžařské areály lyžování cestování hory

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy