reklama

Veterináři v ochranné zóně utratili přibližně stovku těchto ptáků. ČTK to dnes řekl prezident Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů Jaroslav Novotný. Bylo to podle něho zbytečné, protože holubi nemoc prakticky nedostávají.

Podle veterinářů však virus mohou přenášet na svém těle. Navíc si mohou chovatelé, pokud by se znovu rozhodlo o plošném vybíjení ptactva, zažádat o výjimku, kterou jim veterináři nejspíš udělí. Zatím jsou celkové odhadované náklady za ptačí chřipku v ČR zhruba deset milionů korun, sdělila dnes ČTK Státní veterinární správa (SVS).

"U holubů je vnímavost ke chřipkovým virům doopravdy diskutabilní. Uvádí se, že v populaci holubů onemocní jedno až tři procenta," řekl dnes ČTK ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Petr Šatrán. To však podle něj neznamená, že by holubi nemoc vůbec nemohli šířit, jak tvrdí Novotný. Zvláště pokud mají přístup k exkrementům nakaženého ptactva a k dalším zvířatům. "Holubi jsou v chovech uzavřené od října," řekl prezident svazu.