reklama

S diplomaty se Sobotka takto setkal potřetí. Rozhodnutí občanů Británie vystoupit z EU vedlo podle Sobotky spíše k nejistotě. „Nelze skrývat znepokojení nad tím, že výsledek referenda odráží nový trend na celém kontinentu. Rostou pochyby o dalším osudu evropské integrace. V průběhu celého roku jsme ostatně byli svědky růstu populismu, nacionalismu a bohužel také extremismu nejen v Evropě, ale i ve zbytku světa," řekl Sobotka v projevu. Radikálně podle něj také vzrostlo zneužívání sociálních sítí a médií k manipulaci s fakty.

Připomněl loňské teroristické útoky spáchané mimo jiné organizací Islámský stát, boje v Iráku a Sýrii. Česko chce podle něj dál posilovat vnitřní bezpečnost včetně řešení migrační krize a potírání terorismu. „Jsme otevřená země, propojená kulturně a ekonomicky s našimi zahraničními partnery, zejména s evropskými státy. Jen stabilní ekonomické prostředí a bezpečí v EU tak může vytvářet v naší zemi prostor pro její další růst a rozvoj," podotkl.

V zahraniční politice podle premiéra klade vláda důraz na kontinuitu a předvídatelnost. Národním zájmem České republiky je její ukotvení v evropských strukturách a zárukou prosperity a bezpečnosti transatlantická vazba, dodal. Zároveň Česko prostřednictvím strategických partnerství prohlubuje spolupráci s některými zeměmi v Asii a Africe. „Za klíčové považuji také to, abychom dále zefektivňovali naši ekonomickou diplomacii, která se v posledních letech stala jedním z nástrojů pro posílení exportních a investičních kapacit českých firem ve vztahu k zahraničí," doplnil předseda vlády.