reklama

Rais chce svůj návrh vložit do novely stavebního zákona, kterou vláda předložila Sněmovně a nyní se jí zabývají sněmovní výbory.

Ke stavbě církevní budovy by měl být například nutný souhlas místních obyvatel v referendu. "Tradičních církví se to netýká, týká se to různých sekt a nově zakládaných církví, aby tady u těchto jejich staveb proběhla nějaká občanská regulace," sdělil Rais. "Týká se to také mešit," potvrdil.

K pozměňovacímu návrhu ho přiměli obyvatelé jedné z brněnských částí, kteří zjistili, že v jejich místě vznikají muslimské náboženské prostory a nikdo se jich na nic neptal.

Jako náboženskou stavbu chce definovat pro účely stavebního zákona stavbu sloužící k náboženským účelům s výjimkou staveb těch registrovaných církví a náboženských společností, které jsou nositeli zvláštních práv podle zákona o církvích. Zvláštními právy podle zákona je například právo vyučovat náboženství na státních školách, právo pořádat obřady, při nichž je uzavírán sňatek, nebo zřizovat církevní školy.

Raisův návrh stanoví, aby možnost a případné podmínky umístění náboženských staveb určoval regulační plán obce. O možnosti umístění by se mělo konat místní referendum a jeho výsledek by byl závazný.