Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se postavil Zemanovi. Jmenování Srpa do etické komise nepodepíše

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl podepsat rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Srp podle Sobotky není spolehlivou osobou a nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi. Podle veřejně dostupných informací Srp dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti (StB), zdůvodnil Sobotka. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Srp v minulosti prokázal odvahu, zato premiér ji neprojevuje a jde za hlasem mediálního mainstreamu.

"Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti. Proto nesplňuje zákonné předpoklady, aby se mohl stát členem Etické komise, která rozhoduje o ocenění pro účastníky protikomunistického odporu," uvedl premiér v prohlášení zaslaném ČTK.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie.

V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Zeman jmenoval Srpa členem komise v polovině minulého týdne. Pětileté funkční období mu mělo začít od dubna. Sobotka dnes však ke svému rozhodnutí uvedl, že zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu vyžaduje po členech komise "spolehlivost". Za spolehlivého se pak nemůže považovat člověk, který svým chováním od února 1948 do listopadu 1989 dal důvod k pochybám o řádném výkonu funkce člena komise, cituje Úřad vlády ustanovení zákona.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou volí a odvolává Poslanecká sněmovna, Senát, vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje a odvolává prezident republiky, jehož rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra.

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Loňskou novelou získala právo provádět přezkum a rozhodnout o obnově řízení o osvědčení.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy