Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg okomentoval spor mezi Sobotkou a Zemanem. A je to pikantní

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Do sporu o Karla Srpa se vložil také čestný předseda TOP 09 a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. A svým komentářem dává za pravdu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Sobotka se dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem kvůli tomu, že odmítl Srpa jako  člena Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Podle premiéra nesplňuje podmínku spolehlivosti pro členství v komisi. Zeman mu to vrátil a v oficiálním prohlášení nazval jeho rozhodnutí za „ubohé“.

Sobotky se ve sporu zastal třeba i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. A své si teď ke kauze řekl i bývalý předseda TOP 09 Schwarzenberg.

„Karel Srp je rozporuplná postava. Je pravda, že za komunistů seděl. Je taky pravda, že má podstatné zásluhy o českou hudbu, to mu nikdo neupírá. Nicméně se ukázalo, že také pracoval jako donašeč pro StB. Neumím posoudit, pod jakým tlakem byl,“ uvedl na sociálních sítích.

Právě toto selhání podle něj ovšem vylučuje, aby byl byť i jen členem Etické komise, která má posuzovat chování v době komunismu, natož pak jejím předsedou. „Je mi líto, ale byl-li někdo jednou pasákem, nemá potom býti ředitelem dívčí školy,“ dodal Schwarzenberg.

Témata:  Karel Schwarzenberg Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy