reklama

Usmrtit tam museli dohromady 57 opeřenců. Všechny kusy předali asanačnímu podniku v Mimoni k neškodné likvidaci, řekl po skončení akce ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta. Turnovská část Kadeřavec je už jedenáctým ohniskem ptačí chřipky v Česku.

Veterináři museli podle Šebesty utratit tři perličky, 25 slepic, pět kachen, tři husy a dva bažanty. Zlikvidovat bylo třeba i 15 holubů, které usmrtil sám chovatel. Za zlikvidovaný chov může chovatel žádat náhradu od státu. Formuláře jsou ke stažení na internetových stránkách státní veterinární správy i ministerstva zemědělství. "Formulář si jen vyplní, vytisknou a pošlou na ministerstvo zemědělství," vysvětlil postup ředitel krajské veterinární správy. Požádat o náhradu je třeba do šesti týdnů od utracení.

Do chovu v Kadeřavci se nákaza zřejmě dostala od volně žijících ptáků.

"Hospodářství bylo specifické tím, že několik desítek metrů od něj jsou rybníky, takže tam se v minulých dnech volně žijící ptáci v hojné míře vyskytovali," řekl Šebesta. Při dnešní likvidaci si podle něj navíc veterináři všimli, že přesně nad hospodářstvím je přeletová trasa pro volavky. "Takže předpokládáme, že původcem nákazy jsou volně žijící ptáci," dodal.

U likvidace chovu dnes asistovali hasiči. "Na místě jsme měli hasiče z Turnova a kolegy z Liberce, kteří přijeli s chemickým kontejnerem. V nebezpečné zóně jsme měli dva příslušníky, jeden pomáhal s odchytem a jeden se staral o dekontaminaci," popsala zásah mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenka Štrauchová. Hasiči museli podle ní zajistit dezinfekci pytlů s mrtvými zvířaty a dekontaminovat všechny, kdo se v nebezpečné zóně pohybovali. "Provedli jsme i závěrečnou dezinfekci objektu," dodala.