reklama

"Podstatné bylo zkoumat, zda žalobkyně vůbec splnila předpoklady pro to, aby se stala studentkou. Jen tak by mohla uplatňovat svůj nárok podle diskriminačního zákona," konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Daniela Čejková.

Ahmednuurová opustila podle své verze školu kvůli tomu, že na základě rozhodnutí ředitelky nesměla nosit šátek ani při teoretické výuce. Původně prý přitom byla domluvená na tom, že hidžáb bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Škola údajně nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk.

Soudkyně však dala za pravdu verzi školy, že dívka, která má v Česku azyl od roku 2011, nepředložila do zahájení školního roku navzdory dohodě požadované povolení k pobytu. Do formuláře o zanechání studia vyplnila jako důvod zákaz nošení hidžábu až následně. Ohledně údajné diskriminace neunesla právní zástupkyně dívky důkazní břemeno.

Škola kauzu označuje za absurdní. "Hysterii" kolem případu prý rozpoutala až zpráva ombudsmanky Anny Šabatové, která podle školy předjímala vinu ústavu ještě před zahájením šetření.

Vývoj kauzy přehledně

Červen 2013 - Somálka, která uprchla ze své země mimo jiné kvůli nucení do sňatku s islamistickým bojovníkem a od roku 2011 má v České republice azyl, jednala se školou o svém nástupu. Akceptovala, že nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi, ale o zákazu nošení šátku při teoretické výuce podle jejích slov nebyla řeč.

Září 2013 - Ahmednuurová spolu s další muslimskou dívkou, pocházející z Afghánistánu, nastoupily do školy. Poté, co jim vedení s odkazem na školní řád neumožnilo nosit hidžáb, obě dívky školu opustily.

8. listopadu 2013 - O případu obou dívek informovala Česká televize. Ředitelka školy televizi řekla, že vzdělávací zařízení nepochybilo. Zákony podle ní povolení nošení šátku neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Podle organizací zabývajících se lidskými právy šlo ale o diskriminaci.

Květen 2014 - Školská rada upravila školní řád, pokrývku hlavy sice nepovolila, dala však ředitelce možnost udělit výjimku z náboženských důvodů.

Srpen 2014 - Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která se případem zabývala, dospěla k závěru, že zdravotnická škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství navenek. Opačný názor než ombudsmanka vyjádřil její zástupce Stanislav Křeček, podle kterého má škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat. Prezident Miloš Zeman věc glosoval slovy, že to "začíná šátkem a končí burkou".

Květen 2015 - Ministerstvo školství vydalo metodickou pomůcku, podle níž by ve školních řádech neměly paušálně zakazovat všechny pokrývky hlavy. Podle resortu tak mají učinit jen v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví v konkrétně specifikovaných situacích.

26. března 2016 - Právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová sdělila, že začátkem roku 2016 podala na školu žalobu. Ayan Jamaal Ahmednuurová požadovala omluvu a finanční zadostiučinění 60.000 korun.