reklama

Na 100 tisíc obyvatel tak nyní připadá 1887 nemocných. Nejvyšší nemocnost zaznamenali hygienici v Moravskoslezském, Jihomoravském, Zlínském, Libereckém, Olomouckém, Plzeňském a Pardubickém kraji.

"Podle nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu na celém území ČR i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Epidemie se zpravidla vyhlašuje ve chvíli, kdy počet nemocných v ČR na 100.000 obyvatel přesáhne 1600 až 1700, přičemž hranice se liší podle specifik jednotlivých krajů.

"Stále platí doporučení pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, především kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce," zdůraznila Gottvaldová. Nemocní by se měli chovat odpovědně a nešířit nemoc dál.

Nejlepší ochranou je očkování proti chřipce. Očkovat lze i na začátku epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní, informuje szu.cz. Nežádoucí účinky jsou poměrně vzácné, nejčastěji se jedná o krátkodobé zarudnutí a otok v místě vpichu. Může se objevit únava, bolesti svalů a kloubů, zvýšená teplota, které rychle bez další léčby odezní. Závažné alergické reakce hrozí u pacientů s alergiemi na vaječnou bílkovinu (u vakcín připravovaných na kuřecích vejcích) a antibiotikum neomycin. Očkování je kontraindikováno také u dětí do 6 měsíců věku a těhotných v I .trimestru.