Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSA neobdržely žádné požadavky kvůli nařízení Trumpa

ČSA
ČSA
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - České aerolinie (ČSA) zatím neobdržely žádné informace ani požadavky v souvislosti s aktuálním nařízením o zákazu vstupu.

ČSA zatím neobdržely od svého amerického partnera, společnosti Delta Airlines, žádné informace ani požadavky v souvislosti s aktuálním nařízením nového amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně zákazu vstupu některých národností do USA. ČTK to dnes řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. ČSA pravidelné spoje do Spojených států neprovozují, nutný je přestup v jiném evropském městě.

"Finální kontrolu provádí provozující dopravce na posledním úseku. Což je v našem případě Delta Airlines," upřesnil Šabík. Trump v nařízení dočasně zakázal vstup do USA občanům sedmi afrických a blízkovýchodních zemí - Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Americké aerolinky začaly po pátečním vydání Trumpova nařízení z letů do USA občany těchto zemí vylučovat.

Mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková dnes ČTK řekla, že to, zda vydají či nevydají cestujícímu palubní vstupenku, je plně v kompetenci jednotlivých leteckých dopravců. "Zároveň je to dopravce, který se jako smluvní strana stará o cestujícího v případě zrušeného letu," podotkla. Francouzský dopravce Air France již podle britského deníku The Daily Telegraph oznámil, že na palubu svých strojů odteď nevpustí cestující z dotčených zemí s letenkou do USA z Paříže nebo přes Paříž nehledě na to, z jaké země nebo letiště měli odlétat.

Asi deset cestujících, kteří už byli na cestě, vrátily Air France podle svého mluvčího na své náklady zpět. To ČTK potvrdil i zdroj z letecké dopravy. Podle něj platí mezinárodní pravidlo, že pokud dopravce přepraví do určité země pasažéra, který nemá v pořádku všechna povolení pro vstup do dané země, je přepravce povinen na vlastní náklady dopravit cestujícího zpět do místa odletu.

Témata:  České aerolinie (ČSA) letectví a letadla Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy