Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus ptačí chřipky se rozšířil také do Ústeckého kraje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Chomutov - Ptačí chřipka se rozšířila i do Ústeckého kraje. Třinácté české ohnisko veterináři potvrdili v Bílencích na Chomutovsku. Virem typu H5N8 se lidé podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Jde o chov s 400 kusy drůbeže různých druhů. "Chovatel nahlásil úhyn dvou krůt, část chované drůbeže vykazovala typické příznaky nákazy. Dnes okolo poledne by mělo být provedeno utrácení v ohnisku a následně budou vydána nařízení pro uzavřená pásma," sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Čtyři ohniska jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém a Moravskoslezském kraji.

Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském a Královéhradeckém kraji, celkem byla nemoc ke konci ledna potvrzená u 31 volně žijících opeřenců.

Naprostá většina ohnisek byla nalezena v malochovech. Výjimkou byl velkochov v Řitovízi u Blatné na Strakonicku, kam se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou asi kontaminovaly divoké kachny.

Počet ohnisek v Evropě se blíží 600, nejvíce postiženými státy jsou Maďarsko s 231 ohnisky a Francie se 177 ohnisky.

Témata:  ptačí chřipka Ústecký kraj

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy