reklama

Dvě pětiny Němců a čtyři pětiny Čechů pokládají česko-německé vztahy za dobré. Kladněji hodnotí vztahy zejména ti, kteří se o dění a vývoj v sousední zemi zajímají. Z nich označují vztahy za dobré tři pětiny Němců a téměř 90 procent Čechů. Pozitivněji vidí vztahy i ti, kteří sousední zemi navštívili nebo mají mezi jejich obyvateli známé.

Respondenti měli v průzkumech také druhou zemi charakterizovat, když vybírali z devíti výroků. Vysoká životní úroveň Německa je mezi charakteristikami suverénně na prvním místě, Německu ji přisuzují především Češi z pohraničí.

O modernosti země a především vlivu Německa nemá pochybnosti polovina Čechů. Česká republika je v očích Němců turisticky zajímavá a pohostinná země vhodná také k ekonomické spolupráci.

"Přes odlišný přístup obou zemí v migrační politice je zajímavé, že Německo jako světu otevřenou zemi hodnotí jen čtvrtina Čechů, Českou republiku tak hodnotí pětina Němců," podotkli autoři průzkumů.

Nejméně často vybírali Češi mezi charakteristikami Německa parametr turistické zajímavosti a především pohostinnosti. Naopak málo Němců si myslí, že ČR má velký vliv či vysokou životní úroveň.