reklama

Případ je u soudu na třetí pokus. Hlavní líčení mělo začít už loni v říjnu. Jeden z obžalovaných se ale kvůli nemoci omluvil, proto soud jednání odročil na začátek listopadu. I tehdy kvůli nemoci obžalovaného ale jednání zrušil.

Kauza souvisí se zátahem bývalého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z roku 2012. Gang vedl podle médií František Brázdil a veterán z Afghánistánu Vladimír Nešpůrek, později přejmenovaný na Svobodu. Ten byl podle Mladé fronty Dnes známým zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Obžalovaní podle spisu v roce 2011 naplánovali únos podnikatele, který obchodoval s pohonnými hmotami. Gang chtěl podle žalobce získat podíl z prodeje 22 cisteren s palivy, které zablokovala finanční správa. Obžalovaní se vydali za podnikatelem domů a představili se jako policisté. Muž tomu uvěřil, stejně jako výhrůžkám, pokud s nimi neodjede věc vyřešit na policejní služebnu.

Místo toho ale gang odvezl podnikatele do hotelu ve Frýdštejně, kde strávil tři dny. "Poškozený za své propuštění slíbil částku 850.000 korun. Dne 4. 9. 2011 po předání slíbené částky, kterou si poškozený vyzvedl za jejich přítomnosti u dvou osob v Teplicích a Chomutově, ho propustili," popisuje žalobce.