Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath zkritizoval média. Snaží se nám něco podsunout a vtlouci do hlavy, říká

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Exministr a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath se pustil do médií za jejich přístup k rakouským prezidentským volbám. Nelíbí se mu označování Norberta Hofera za populistu.

"O „populistovi Hoferovi" běžela zpráva už na liště ČT 24 a nálepku „populista" najdete skoro všude, někde doplněno o to, že jde o „ krajní pravici". Nikde se však v těchto článcích nedočtete, proč by měl být „populistou". Tak se nám zase média snaží něco podsunout a vtlouci do hlavy. Stále stejné schéma. Populista je synonymem špatnosti, neserióznosti atp. Obdobě se píše o Rakouské straně Svobodných, vzpomeňme na jejich bývalého předsedu J. Haidera. O tom se u nás nepsalo ani jedno dobré slovo, přitom dosahoval zajímavých volebních výsledků," napsal na svém blogu na aktualne.cz Rath s tém, že když jeho chtěl někdo v médiích urazit, tak ho přirovnával ke Korutanskému hejtmanovi Haiderovi, který byl ve svém kraji mimořádně oblíbený.

Povrchnost těchto nálepek a odsudků je podle něj nejvíce patrná v konfrontaci s reálnou podporou voličů, kteří tito politici dostávají. "Prostě nemůžeme být skutečnými demokraty, když současně urážíme, zlehčujeme a očerňujeme preference významné části voličů. Média by především měla mít respekt k názorům a vůli voličů. Je žádoucí, aby média pátrala po důvodech, které vedly k rozhodnutí voličů preferovat toho či onoho a ne dotyčného urážlivě nálepkovala a očerňovala s cílem manipulovat voliči," dodal.

Obdobný postoj podle Ratha najdeme u většiny českých médií i třeba vůči Donaldu Trumpovi. "Pokud média hodnotí a nálepkují Trumpův a Hoferův přístup k migrantům jako populistický, proč nenálepkují Baraka Obamu a Angelu Merkelovou jako „lehkovážné či dokonce nezodpovědné" politiky? Proč nevidíme v hlavních médiích titulky „nezodpovědný prezident Obama" navštívil Německo? Pokud už někoho nálepkují a označují přídomky, neměly by tak činit u všech?" ptá se.

Seriozní a objektivní média by tak prý neměla označovat přídomky nikoho, ale měla by věcně popsat, co je hlavní a nosnou myšlenkou toho či onoho člověka, co učinil a co učinit hodlá. Hodnotící soudy, zda je někdo populista či nezodpovědný, by měla nechat média už jen na lidech, tvrdí exhejtman. "Příslušníci médií se často diví, že vrůstá podíl lidí, kteří médiím nevěří a jsou jimi znechuceni. Nedochází jim, že jde o logickou reakci nad jejich snahou námi všemi manipulovat. Když z někoho trvale děláte hlupáka, tak v okamžiku, kdy to pochopí, vás zákonitě začne nesnášet," dodává.

Témata:  David Rath 1 média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy