Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet ohnisek ptačí chřipky vzrostl na 20. Veterináři zakázali pořádat v ČR výstavy ptactva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Během tohoto víkendu potvrdili veterináři pět nových ohnisek, jejich počet v republice tak vzrostl o třetinu na 20. Jedno nové ohnisko je i v Pardubickém kraji, kde dosud nákaza virem H5N8 nebyla. Veterináři už zakázali v celé ČR pořádat výstavy ptactva.

V Pardubickém kraji je potvrzena choroba v Ústí nad Orlicí. "Jedná se o malochov do 40 kusů drůbeže, zastoupeny jsou slepice, kachny a husy," řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Podle něj byla také v pátek potvrzena ptačí chřipka u jedné z uhynulých labutí v Pardubicích, u volně žijících ptáků se ale žádná mimořádná opatření neprovádějí.

Ve Středočeském kraji byla o víkendu potvrzena další dvě ohniska ptačí chřipky, konkrétně v Kostelci nad Labem na Mělnicku a v Hlásné Třebáni na Berounsku. V Kostelci uhynulo sedm z osmi slepic a jedna kachna z jedenácti. "Zbytek ptáků byl v sobotu utracen," řekl ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný. V Hlásné Třebáni má chovatel zhruba 50 kusů drůbeže, především slepice a kachny. "Tento chov bude utracen v pondělí," dodal Vraný. V pondělí také bude v okruhu obou ohnisek stanoveno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo.

Už začátkem ledna bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Veterináři společně s hasiči tam 9. ledna utratili přes 1000 kusů ptactva. Kostelec nad Labem leží zhruba 15 minut jízdy autem od ohniska v Lázních Toušeň, žádnou spojitost mezi těmito dvěma ohnisky ale veterináři nenašli. "Kostelec leží už mimo hranici desetikilometrového dozorového pásma kolem Lázní Toušeň. Jediným pojítkem mezi těmito dvěma místy je tak to, že leží na Labi," řekl Vraný. V Libereckém kraji veterináři potvrdili druhé ohnisko ptačí chřipky. Jde o drobnochov drůbeže s deseti kusy na okraji Liberce, v lokalitě Hanychova, řekl dnes ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

"Šest kusů bylo posláno na vyšetření, čtyři by se tam měly ještě nacházet. Dnes se znovu prověří, jaká je situace, jaký je stav a v pondělí přistoupíme k likvidaci," uvedl Šebesta. V pondělí se také okolo ohniska vytyčí ochranné a dozorové pásmo, kde platí zpřísněný veterinární dozor.

V krajském městě je nejstarší zoologická zahrada v zemi, která má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Nachází se na opačném konci města, než je nové ohnisko. Podle Šebesty zatím není jisté, zda se jí ochranná opatření dotknou. "V rámci kraje máme možnost udělit určité výjimky. Bude se detailně zvažovat, co bude větší negativum, tedy zda se udělí nebo neudělí výjimka," uvedl. 

Ředitel zoo David Nejedlo už dříve uvedl, že se na případný výskyt ptačí chřipky preventivně připravují. "To znamená, že máme připravený plán, abychom ptáky, kteří jsou citliví na ptačí chřipku, měli možnost uklidit do uzavřených prostor," uvedl. To ale podle něj není možné u všech druhů, zejména jde o dravce. "Tam, kde to nejde, máme připravenou variantu zabezpečení voliér. Museli bychom je dodatečně zasíťovat, aby do nich nemohli vlétnout volně žijící ptáci," dodal. Opatření by ale mohla ohrozit současnou sezonu hnízdění.

Témata:  ptačí chřipka Pardubický kraj

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy