Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládu čeká jednání o ochraně whistleblowerů. K návrhu se sešla celá řada připomínek

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda bude ve středu řešit novelu na ochranu oznamovatelů korupčního jednání (whistleblowerů). K návrhu je mnoho připomínek od odborů, Svazu průmyslu a dopravy a některých resortů vedených hnutím ANO.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) v materiálu pro vládu uvádí, že v Česku k lidem, kteří ve veřejném zájmu korupci oznámí, přetrvává spíše negativní postoj. Současná praxe podle předlohy udržuje ve společnosti obavy z ohlášení protiprávního jednání.

Nově by měly předpisy obsahovat ustanovení, podle něhož zaměstnavatel či služební orgán nesmí zaměstnance postihovat nebo znevýhodňovat proto, že "učinil na základě důvěryhodných skutečností trestní oznámení nebo oznámení o podezření ze spáchání přestupku nebo kárného, disciplinárního nebo jiného správního deliktu".

Novinku jako celek zásadně odmítá Českomoravská konfederace odborových svazů, která tvrdí, že stávající úprava je dostačující. Nutnost legislativního řešení ochrany whistleblowerů zpochybňuje i Svaz průmyslu a dopravy. Aktuální předpisy považuje za fungující a osvědčené.

Projednávání návrhu na vládě zcela odmítá resort obrany, podle kterého nejsou opatření pro oznamovatele korupce dost motivační a novela problematiku neřeší už v okamžiku oznámení korupčního jednání, ale až následně.

Témata:  whistleblowing vláda

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:46

V Česku se rozjel ze stanice vlak bez personálu. Souprava vykolejila

Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova skončila vykolejením v údolí Bojovského potoka ve středních Čechách. Provoz na trati byl zastaven, incident vyšetřuje drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy