Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí policisté zatkli bývalého senátora Nováka, je podezřelý v kauze ROP Severozápad

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Praha - Německá policie zatkla exsenátora za ODS Alexandra Nováka, který je jedním z 24 obviněných v kauze ROP Severozápad. V kauze figurují politici, vysocí úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů.

Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy korun.

Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky ČSSD. Je mezi nimi jsou nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Policisté Novákovi dosud obvinění nepředali, protože byl v době loňské razie v zahraničí, informuje idnes.cz. Za ODS je kromě něj mezi obviněnými podnikatel Daniel Ježek, který jako jediný skončil ve vazbě, dále ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala a bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl (ODS), který je nyní ředitelem odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Bývalý senátor a chomutovský starosta Novák byl v minulosti odsouzen za přijetí víc než čtyřicetimilionového úplatku ke čtyřem rokům vězení. Soud ho v roce 2015 pustil na svobodu po dvou letech strávených ve vězení.

Témata:  Alexandr Novák kauza ROP severozápad

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy