Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za vraždu studentky v Brně si mladík odpyká 18 let. Vrchní soud trest potvrdil

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Radúz Šafránek (24) si odpyká 18 let vězení za vraždu studentky v arboretu Mendelovy univerzity v Brně. Trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl i odvolání pozůstalých, kteží požadovali vyšší odškodné.

Šafránek vinu popřel, podle soudu ho však spolehlivě usvědčuje řetězec nepřímých důkazů. Mezi nepřímé důkazy proti Šafránkovi patří především kamerové záznamy, pachová stopa, kapesník, na kterém je dívčina i Šafránkova krev, a také plastový obal na nůž z místa činu, na kterém je Šafránkova DNA.

"V tomto případě bylo zajištěno takové množství důkazů, že je to učebnicový příklad, kdy řetězec nepřímých důkazů zcela jednoznačně usvědčuje pachatele. Důkazy jednoznačně svědčí pro vinu obžalovaného," uvedl předseda senátu Petr Angyalossy.

Vražda se stala loni v březnu. Podle rozsudku se Šafránek v arboretu se čtyřiadvacetiletou dívkou sešel, aby si vyříkali důvody rozchodu. Bývalé přítelkyni pak zasadil 25 bodně řezných ran do obličeje, břicha, zad, rukou a nohou. Dívka se zvlášť surovému útoku intenzivně bránila, na místě však zemřela.

Soud dnes vyslechl matku obžalovaného kvůli časovým souvislostem v den vraždy. "Nedokážu si představit, že by něco takového udělal. Byla to brutální vražda, proč tedy není krev a DNA na jeho bundě, na riflích nebo za nehty dívky, která zemřela?" řekla dnes novinářům Ivana Šafránková.

"Policie pracovala pouze s jednou verzí, a to, že se skutku dopustil obžalovaný. Podle obžalovaného měly orgány zjišťovat také to, s kým udržovala styky před tímto činem," uvedl obhájce Petr Poledník. Soudce Angyalossy to však odmítl. "Ani teoreticky nepřichází v úvahu, že by pachatelem mohla být jiná osoba," řekl soudce. Také žalobce Marián Kollár označil rozsudek za pečlivý.

Vrchní soud dnes projednal také odvolání rodiny oběti kvůli odškodnému, pozůstalí původně žádali 3,8 milionu. Dnes výši částky ponechali na zvážení soudu. Podle soudu jsou však částky, které jim dřív přiznal krajský soud, přiměřené. Zohledňují podle něj i majetkové poměry obžalovaného.

Témata:  vražda soudy Brno krimi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy