reklama

V chovu v Zárybách jsou slepice, husy, kachny, perličky a krůty, dohromady jich je 160. "Chovatel nahlásil Státní veterinární správě náhlý úhyn dvou kohoutů a tří krůt. Vyšetření vzorků ve Státním veterinárním ústavu v pondělí večer potvrdilo ptačí chřipku H5," řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Nákaza se v regionu nejdříve objevila v Lázních Toušeň u Prahy. Veterináři společně s hasiči tam 9. ledna utratili přes 1000 kusů ptactva. O víkendu přibyla další ohniska v Kostelci nad Labem na Mělnicku a Hlásné Třebani na Berounsku. V Kostelci veterináři utratili kolem deseti a v Hlásné Třebani kolem 50 kusů drůbeže.

V jižních Čechách uhynulo chovateli postupně od soboty do pondělí 22 slepic a krůt. "V chovu bylo před hynutím zhruba 120 kusů drůbeže. V průběhu dnešního dne budou ptáci v obou ohniscích usmrceni a zároveň budou vydána nařízení pro uzavřená pásma," dodal mluvčí.

V Blatné na Strakonicku dnes veterináři a hasiči likvidují kachny z chovu zasaženého ptačí chřipkou, celkem 20.000 kusů včetně více než 17.000 kachňat. S utrácením pomáhají i armádní veterináři. Asi sto hasičů a veterinářů zasahuje na třech místech, přímo v Blatné a na rybnících Řitovíz a Topič u Blatné.

Firma Blatenská ryba už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6500 kachen, přibližně 20 tun masa. V jižních Čechách jde o sedmé ohnisko nákazy. Pro firmu Blatenská ryba znamená chov kachen zhruba třetinu ročního obratu, který byl loni asi 150 milionů korun. Firma chová jinak hlavně ryby, hospodaří na téměř 1600 hektarech rybníků na Strakonicku, Písecku a Příbramsku.

Firma se rozhodla, že zlikviduje celý chov kachen. "Znamená to pro nás velké ekonomické ztráty. Teď těžko říct, jestli se k chovu vrátíme. Budeme jednat, jestli seženeme nějaký násadový materiál. Kdybychom se k chovu kachen nevrátili, budou to milionové ztráty, pokud se vrátíme, ztráty se minimalizují. Bude záležet na tom, jak seženeme násadová vejce, popřípadě kachňata. Je to pro nás velká rána a doufáme, že se z toho dokážeme zmátořit," řekl ČTK jednatel firmy Blatenská ryba Jiří Bláha.