Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdravotnické odbory vyhlásí kvůli situaci na jižní Moravě stávkovou pohotovost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha/Brno - Kvůli situaci v jihomoravské záchranné službě vyhlásí Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ve středu stávkovou pohotovost.

Odbory jihomoravských záchranářů už dříve kritizovaly kroky vedení, kvůli nimž odešly během dvou let dvě desítky lékařů. Loni v červenci kvůli tomu vyhlásily odbory v této záchranné službě stávkovou pohotovost.

"Svaz chce vyhlášením stávkové pohotovosti vyjádřit podporu odborářům v jihomoravské záchranné službě. Odboráři si už loni stěžovali na zrušení několika výjezdových posádek s lékaři, odchody zkušených lékařů či přehnanou kontrolu inspektorů provozu," uvedla předsedkyně odborů Dagmar Žitníková.

Pozdější kontrola jihomoravského krajského úřadu ale pochybení, na která odboráři upozorňovali, neprokázala, informoval ředitel jihomoravských záchranářů Milan Klusák.

Podle předsedy jihomoravských odborářů Bohuslava Zrzy to ale nebyla pravda. "Kontrola uznala, že vedení pochybilo a s odbory nekomunikuje," řekl dnes ČTK Zrza. Odboráři požadovali odchod ředitele Klusáka i jeho náměstka Rudolfa Zvolánka. Zvolánek ještě loni rezignoval, Klusák ale zůstal ve funkci. Odboráři však trvají na jeho odchodu a situaci řešili i s novým vedením kraje.

Zdravotnictví má na starosti radní Igor Chlup (ČSSD). "V první půli ledna jsme s ním měli schůzku, na které řekl, že k nám pošle mediátora, který by byl prostředníkem mezi námi a vedením. Do konce ledna to ale nesplnil a nikdo nepřišel," uvedl Zrza. Proto se odboráři obrátili dopisem na hejtmana Bohumila Šimka (ANO), aby s nimi řešil situaci přímo on. Odpověď ale nedostali.

Podle Chlupa kraj mediátora  vyslal hned 1. února, za úkol měl strany dostat k jednomu stolu a situaci vyřešit. "Byli jsme dohodnutí, že se budeme snažit poslat ho do konce ledna. Ale ono to chvíli trvá vybrat správného člověka a věci kolem. Pokud někdo hraje na jeden den, tak s tím nesouhlasím, a není tam vůle k řešení problému společnými silami. My si stále trváme na svém, že by mediátor mohl situaci vyřešit," dodal Chlup.

Ředitel Klusák prostřednictvím mluvčí jihomoravské záchranky Hedviky Kropáčkové vzkázal, že záchranka zatím žádné oficiální informace o celostátní stávce nedostala, a proto se k tomu nemůže vyjadřovat.

Témata:  Zdravotnická záchranná služba Jihomoravský kraj zdravotnictví

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy