Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ošetřování nemocných příbuzných? ANO do návrhu prosadilo změnu

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh, podle nějž by lidé, kteří se musí postarat o vážně nemocné příbuzné, mohli mít na péči až tříměsíční placené ošetřovatelské volno. ANO ale prosadilo změnu - s nepřítomností zaměstnance bude muset souhlasit jeho zaměstnavatel. Novelu nyní posoudí Sněmovna.

Zaměstnavatelům vadí to, že by museli pracovníka na delší dobu uvolnit, najít za něj náhradu a držet mu místo. "S využitím musí dát souhlas zaměstnavatel. Tak uvidíme, jak to bude běžet v praxi," uvedla na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Postarat by se mohli synové, dcery, vnoučata, manželé a manželky, prarodiče, registrovaní partneři a partnerky, druhové a družky, ale i sourozenci, zeťové a snachy či synovci a neteře. Mohly by to být i ti, kteří nejsou příbuznými, ale bydlí s ošetřovaným.

Ministerstvo práce vychází z toho, že se stárnutím společnosti a prodlužováním života roste i potřeba péče. Někteří lidé kvůli opatrování rodičů či jiných příbuzných musí opustit práci, což se podepíše na jejich příjmu i následné penzi.

Ošetřovné by činilo 60 procent redukovaného základu příjmu, vyplácelo by se z nemocenského pojištění. Ročně by si volno podle ministerstva práce vybralo asi 30.000 lidí. Stálo by to kolem 1,8 miliardy korun. Suma zahrnuje nejen výdaje na ošetřovné z nemocenského pojištění, ale i výpadek u daní a sociálních odvodů. O 242 milionů ročně by pak přišlo zdravotní pojištění.

Témata:  zaměstnavatelé vláda Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy