Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři hlásí 25 ohnisek ptačí chřipky, Rusko úplně zakázalo dovoz drůbežího masa z Česka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Veterináři potvrdili další dvě ohniska ptačí chřipky v malochovech. Jedno je ve středočeských Blažejovicích, druhé v jihočeské Žofině Huti. Jejich počet tak stoupl na 25. Situaci v ČR pozorně sledují ostatní státy. Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli viru H5N8.

V jižních Čechách se bude třicetihlavý chov slepic, krůt a kachen porážet ve čtvrtek. Ve středních Čechách byli zbývající z celkem 15 ptáků poraženi dnes. "Chovatel nahlásil úhyn pěti kusů slepic, u dalších byly příznaky nákazy. Chovatel uvedl kontakt s volně žijícími kachnami z nedalekého rybníku," sdělil za Státní veterinární správu Petr Majer.

Vzhledem k tomu, že ohnisek stále přibývá, apelují veterináři na chovatele, aby dodržovali preventivní opatření. Připomínají také, že v celém státě platí zákaz pořádání ptačích burz, výstav a dalších podobných hromadných akcí.

Ohniska jsou v osmi krajích, u volně žijících 40 uhynulých ptáků byla nákaza prokázána v 11 krajích. Nejvíce ohnisek je na jihu země.

Nemoc netrápí pouze Česko, je ve více než 20 evropských zemích. Ohnisek je v Evropě skoro 670, postiženy jsou hlavně komerční chovy vodní drůbeže. Nejvíce ohnisek je v Maďarsku s 231 místy. Následuje Francii, kde je 213 ohnisek, a Bulharsko s 63. Nemoc se nevyhnula ani sousednímu Německu (52 ohnisek) a Polsku (43).

"Výskyt nákazy v chovu neznamená ekonomickou škodu pouze pro zasaženého chovatele, je zároveň nebezpečím pro chovy v okolí, a to jak pro malochovatele, tak pro komerční chovy. Nepříznivá nákazová situace může vést k omezením obchodu s drůbežím masem z daného regionu, potažmo celé republiky," dodal Majer.

Rusko dnes zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka. Většiny trhu se nařízení ale nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postižených regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku. Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko.

"Byli jsme informováni, že Ruská federace přijala rozhodnutí zavést od 8. února dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a všechny druhy drůbežích produktů, které obsahují produkty aditiv zpracování drůbeže, krmiv a krmiv pro drůbež," sdělil ČTK Majer.

Například Hamé tak nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleninových kojeneckých výživ, které řádově stojí několik milionů korun. "Pro nás je tato situace samozřejmě docela problém. Ty produkty už byly objednané, jsou nachystané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde. Navíc nyní nemůžeme zrealizovat další již domluvené exportní zakázky, takže pro nás bude tato situace pravděpodobně znamenat i přímé ekonomické škody," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Témata:  ptačí chřipka maso Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy