Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koordinátor Hatefree: Denně mi vyhrožují oběšením. Agresivita Čechů se zvyšuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: acidcow.com

Praha - Nevraživost některých Čechů nezná mezí. Své o tom ví koordinátor vládní kampaně HateFree Lukáš Houdek, který tvrdí, že neonacistické nápisy na výlohách posprejovaných podniků mohly být jen symbolickým gestem. Denně se sám potýká s výhrůžkami.

Prodejna Správná podprsenka se bezprostředně po víkendových útocích rozhodla z projektu "HateFree zón" vystoupit. "Kolega, který má síť HateFree Zone na starosti, s majitelkou prodejny několikrát komunikoval. Včera obchod navštívil a obecně se snažíme prodejnu podpořit, ať už je jejich rozhodnutí jakékoliv. Majitelka zatím vystupovat nechce, uvidí, jak se věc vyvrbí, až opadnou emoce," svěřil se Houdek serveru Aktuálně.cz a dodal, že to je přesně to, o co útočníkům šlo.

"Po útocích jsme všechny zóny kontaktovali, snažili se jim vyjádřit podporu, upozornit na možnost napadení a přidali jsme i případné instrukce, kdyby se tak stalo. S obavami se nám zatím žádná z nich nesvěřila, což ale neznamená, že je nemají. Nutno však podotknout, že se nám od napadení přihlásilo téměř třicet nových míst po celém Česku," dodal.

Jeho týmu je prý na sociálních sítích vyhrožováno v podstatě každý den. "Skoro denně se objeví někdo, kdo nám hrozí oběšením. Někteří internetoví uživatelé jdou dál a píší nám také maily nebo soukromé zprávy na Facebooku. Některé z výhrůžek jsme konzultovali s policií, zejména v souvislosti s plánovanými akcemi, abychom zajistili bezpečí návštěvníků," podotkl koordinátor.

Podle něj se nenávist z online prostoru začíná přesouvat na ulici. Ukazují to prý nejen podobné útoky, jaké se staly o víkendu, ale také výpovědi muslimů, se kterými jsou v kontaktu. "Ti se čím dál více bojí opouštět své domovy, protože se často setkávají s různými nepříjemnostmi. Přijde mi také, že se postupně posouvá práh toho, co je legitimní. A někteří z politiků tomu svými vyjádřeními napomáhají," varuje.

Nepopírá, že se česká společnost rozděluje, lidé jsou k tomu prý často nuceni, jak médii, tak různými hnutími. "Člověk může mít pocit, že si musí nutně vybrat, že musí být nutně pro něco, nebo proti něčemu, že není možné, aby byl někde uprostřed. To může řadu lidí dost frustrovat. Pak už se jen velmi těžko hledají nějaké mosty mezi dvěma domnělými tábory," tvrdí.

Témata:  lidé násilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy