Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veleba navrhuje předvolební spolupráci s Okamurou

Jan Veleba /SPO/, předseda strany
Jan Veleba /SPO/, předseda strany
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Strana práv občanů (SPO) by podle svého předsedy Jana Veleby měla kandidovat do sněmovních voleb společně s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Veleba to řekl na dnešním volebním sjezdu strany.

Se spoluprácí s SPD podle něj souhlasí i čestný předseda strany prezident Miloš Zeman. SPD chce jít ale do voleb sama, řekl ČTK Okamura. Pokud se společný postup nepodaří dohodnout, Veleba chce, aby Strana práv občanů kandidovala samostatně.

Sjezd dnes zvolí nové vedení, o místo předsedy se opět uchází Veleba. V pátek ČTK řekl, že bude chtít, aby delegáti obnovili post statutárního předsedy strany, kterým by měl být dosavadní místopředseda Marian Keremidský.

Veleba dnes řekl, že dnešní sjezd považuje za velice důležitý kvůli okolnostem, za kterých se koná, a to mimo jiné kvůli podzimním sněmovním volbám a blížícím se prezidentským volbám. Předpokládá, že Zeman se jich opět bude účastnit. Zeman chce své rozhodnutí oznámit za měsíc.

Veleba řekl, že názor jeho, předsednictva i Zemana ohledně sněmovních voleb je jasný, a to aby strana kandidovala společně s SPD. S ní již spolupracovala při podzimních krajských volbách. Šéf SPD Okamura ale dnes ČTK řekl, že celostátní konference strany rozhodla o samostatné kandidatuře. Je podle něj možné, aby krajské organizace na kandidátní listiny navrhly mimostranické osobnosti. Koalici nechce vytvářet kvůli tomu, že by pak musela překročit desetiprocentní hranici získaných hlasů. Dodal, že se nebrání spolupráci v krajských a komunálních volbách. Pokud bude podle Veleby jejich nabídka odmítnuta, jako záložní variantu vidí samostatnou kandidaturu.

Témata:  Jan Veleba SPO- Zemanovci Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy