Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko možná zavede nové významné dny

Nový významný den v kalendáři Upálení Jana Palacha
Nový významný den v kalendáři Upálení Jana Palacha
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Nadpoloviční většina poslanců připojila podpis pod předlohu o dvou nových významných dnech, které se vážou k událostem druhé světové války.

Novela o státních svátcích by připomněla vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince a druhý odboj, jenž by připadl na den posledního boje českých parašutistů, kteří našli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha úkryt v pražském pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje.

Návrh, za nímž stojí sociální demokraté Robin Böhnisch a Karel Černý, podepsalo celkem 101 poslanců že všech klubů, tedy ČSSD, ANO, KSČM, TOP 09 a Starostů, ODS, KDU-ČSL a Úsvitu. Podpořili ho i nezařazení členové hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Novela se zařadí k předlohám s největším počtem podpisů. Sněmovní pamětník, poslanec ODS Marek Benda ČTK sdělil, že v minulosti předlohy s obdobnou podporou, tedy s více než stovkou signatářů, podávány byly. Rovněž se nesly i v podobném významovém rázu.

Témata:  státní svátek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky II. světová válka

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy