reklama

Senioři budou mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moci vybrat, zda je vyslechne muž, či žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

Mezi zvlášť zranitelné mají podle novely patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Předloha taky upravuje vedení registru poskytovatelů pomoci obětem tak, aby tito lidé byli sami schopni si rychle vyhledat jednotlivé nabízené služby odborné pomoci. Částečně se rozšíří oprávnění obětí, které nehovoří česky, na překlad vybraných písemností.

Novela trestního zákoníku a trestního řádu vychází z evropské směrnice. Členské státy EU podle ní musejí přijmout opatření umožňující úplné nebo částečné zabavení majetku odsouzeného pachatele, pokud má soud za to, že majetek pochází z trestné činnosti. Jde například o případ, kdy je hodnota majetku neúměrná zákonnému příjmu odsouzeného.

Zabrání části majetku není podle předlohy formou trestu, ale takzvaného ochranného opatření. Umožní postihovat i majetek, který nemá přímou souvislost se souzeným trestným činem, "je-li odčerpání takového majetku potřebné z důvodu ochrany společnosti před dalším pácháním trestné činnosti a je v souladu se zásadou, že stát má odčerpat všechen majetek, který byl získán v souvislosti s trestnou činností".

Rozšířené zabavení majetku by bylo možné použít podle novely u pachatelů odsouzených například za praní špinavých peněz, přijetí úplatku, podílnictví, krádež, padělání peněz, pletichy při zadání veřejné zakázky, výrobu drog či vydírání, a za trestné činy s nejméně čtyřletou horní hranicí trestní sazby. Zabavení by se mohlo týkat i majetku, který pachatel nabyl do společného jmění manželů nebo převedl do svěřenského fondu.

Zeman dnes také podepsal novelu o mezinárodní justiční spolupráci. Český obhájce by měl podle předlohy poskytovat pomoc obhájci zvolenému nebo ustanovenému v předávajícím státě. Měl by zejména přezkoumat trestní řízení, ve kterém byl vydán evropský zatýkací rozkaz na jeho klienta, a sdělit poznatky zahraničnímu kolegovi. Evidenci vhodných obhájců povede podle ministerstva spravedlnosti Česká advokátní komora.

Zadržení lidé budou mít podle novely právo zvolit si obhájce a mluvit s ním bez přítomnosti jiných osob už při zadržení, nikoli až ve vazbě. Tito cizinci taky dostanou hned možnost komunikovat s člověkem, kterého si zvolí, a s konzulárním úřadem.